El museo y la calle

Martes 16 de abril, 2013
PinExt El museo y la calle

019 Blaffer WorkAC 9520 520x346 El museo y la calle

Situado en el campus de la Universidad de Houston, la intervención del estudio WorkAC para el Blaffer Art Museum genera un nuevo acceso y rediseña los espacios interiores existentes, priorizando la fluidez, circulación y conexión con el espacio público.

El volumen proyectado, con un gradiente translúcido, y de transparencias, revela una nueva escalera que redirige la circulación del centro del edificio hacia la fachada. Mediante éste recurso, las actividades del interior del museo son visibles peatonalmente lo que permite la expansión y diversificación de las galerías.

Una cafetería junto al nuevo acceso conecta el pabellón central con el patio trasero; ésta nueva configuración de los espacios permite al publico moverse libremente entre la ciudad y el campus a través del museo.

018 Blaffer WorkAC 9386 520x346 El museo y la calle

020 Blaffer WorkAC 9523 520x346 El museo y la calle

016 Blaffer WorkAC 9223 520x346 El museo y la calle

017 Blaffer WorkAC 9364 520x346 El museo y la calle

015 Blaffer WorkAC 9206 520x346 El museo y la calle

014 Blaffer WorkAC 9170 520x346 El museo y la calle

012 Blaffer WorkAC 9057 520x346 El museo y la calle

Nombre/ Blaffer Art Museum

Arquitecto/ WockAC

Equipo/ WORK Architecture Company en asociación con Gensler Houston, Matrix Structural Engineers, Shah Smith MEP Engineers y Wade Getz Civil Engineers
Año/
 2012

Ubicación/ Houston, Texas (EE.UU.)

Fotografía/ Iwan Baan

011 Blaffer WorkAC 9042 520x346 El museo y la calle

010 Blaffer WorkAC 9026 520x346 El museo y la calle

009 Blaffer WorkAC 8944 520x780 El museo y la calle

007 Blaffer WorkAC 8920 520x346 El museo y la calle

The project represents an important shift in the approach to museum design in the post-recession age.In order to concentrate only on their core missions, the Blaffer and the University of Houston engaged WORKac to strategically rethink the building’s existing features. WORKac’s design gives the museum striking presence and public connectivity through a series ofimaginative and economical interventions to the building’s facade, circulation patterns and exterior spaces.

To begin, WORKac opened the previously blank north side of the building with a new entrance pavilion. The projecting volume, clad with channel glass in a gradient of semi-transparent and translucent sections reveals a new grand staircase that reroutes all of the problematic circulation routes from the center of the building to the façade, providing street-level views of the museum’s interior activities, while also allowing for the expansion and diversification of the museum’s gallery spaces.  A new entrance zone with a café becomes a commons area that connects the front pavilion with the back courtyard, allowing the public to freely move between city and campus via the museum.

005 axo 520x401 El museo y la calle

004 plantas 520x371 El museo y la calle

003 maqueta 520x346 El museo y la calle

Unable to afford a cantilever and reticent to simply support the projecting volume of the entry pavilion with a column, WORKac invented the “wallumn,” a triangular concrete wall that acts as a column while graphically emphasizing the new entry condition. The existing rear courtyard will soon receive its own upgrade, to provide a flexible and dynamic setting for a continuous program of music, film screenings and other art-related events.  New landscaping throughout the exterior area, conceived in partnership with SCAPE Landscape Architects, gives the museum an invigorated sense of place and adds to the rhythm and scale of the pedestrian experience.   

002 planta baja 520x692 El museo y la calle

001 corte 520x368 El museo y la calle

PinExt El museo y la calle

Posts Relacionados:

COTIDIANEIDADES DOMÉSTICO PRODUCTIVAS EN MADRID
MUNDO DIOS Y EL DECADENTISMO MARPLATENSE
PROTOTIPOS DE LOCALES
Tapiz urbano
(Nueva) sintaxis espacial
Concurso internacional de proyectos para pabellón temporal
Suscribite a PLOT!