Centrar el arte y la educación

Monday 28 de January, 2013
PinExt Centrar el arte y la educación

CEU Pimentas Foto 22 Nelson Kon 520x346 Centrar el arte y la educación

El estudio brasilero Biselli + Katchborian architects proyecta el Centro de las Artes y la Educación, un complejo ubicado en Guarulhos, São Paulo, Brasil. El programa matriz por el cual se ha construido este edificio corresponde a sanar cierto desierto educacional de la zona, así se crea este Centro escolar que engloba las disciplinas del arte, la cultura, el deporte y la enseñanza en todas sus formas.

La topografía enmarca un eje lineal como partido del proyecto. Esta idea recta permite dividir en dos zonas claras sus funciones, el lado este contiene las salas de concentración como bibliotecas, aulas, zonas de lectura, entre otras y en el extremo oeste se ubica el bloque para los deportes y arte. El núcleo central, por su lado, es el híbrido entre ellos; un vacío configura la instancia intermedia sin un programa definido. Los límites y perímetros de manera alternada se diluyen con formas sinuosas acompañadas por el uso intenso del color. El vacío articulador se alza como una plaza receptora de todo el público que quiera participar del encuentro.

CEU Pimentas Foto 18 Nelson Kon 520x347 Centrar el arte y la educación

CEU Pimentas Foto 17 Nelson Kon 520x348 Centrar el arte y la educación

CEU Pimentas Foto 6 Nelson Kon 520x346 Centrar el arte y la educación

Nombre/ Center of Arts and Education of Pimentas

Arquitecto/ Biselli + Katchborian architects

Equipo/ Mario Biselli, Artur Katchborian

Año/ 

2008 (proyecto)

2010 (construcción)

Superficie/

30.780m² (área del terreno)

16.000m²  (área construida)

Ubicación/ São Paulo, Brazil

Colaboradores/  Paulo Roberto Barbosa, Luiz Marino Kuller, Cassia Moral, Cassio Oba Osanai, Camila Bevilacqua de Toledo, Gabriel César e Santos, Débora Rodrigues Pinheiro, Ana Carolina Ferreira Mendes, Claudia Zanoio, CHN arquitetos

Fotografía/ Nelson Kon

CEU Pimentas Foto 20 Nelson Kon 520x346 Centrar el arte y la educación

CEU Pimentas Foto 2 Nelson Kon 520x346 Centrar el arte y la educación

Brazil stands nowadays as one of the most important economies in the world. Althought this rapid growth in the international scene in the last years, the country has a lot of social issues to be solved and one of the most important is education. This subject in this project is understood not only as a simple school program, but as a global discipline that includes cultural, artistic, sportive and teaching actions. The Center of Arts and Education of Pimentas is located in Guarulhos, São Paulo, in Pimentas neighborhood, a place with little community equipment directed to education, leisure and sports.

The project is configured in a line, materialized in a large metallic roof that houses in its longitudinal borders different uses, articulated by a void which culminates in a central area dedicated to the use of sports. The aquatic complex is located outside this axis, in the external area. The plain topography and the linear configuration site were determinant for the architectural parti. The various uses are distributed in blocks, in cast-in-place concrete and pre-cast concrete. Library, classrooms and cafeteria are located in the west side of the axis. On the opposite side, are located the volumes of classrooms, artistic gymnastics, dance and auditoriums.

The central void is a square. Without a program previously defined, it articulates the programs around it, through suggested pathways and bridges on the first floor, and allows various uses along its seats and free spaces. The colors chosen for the inner facades (which variate from yellow to green) contribute to the diversity and ludic atmosphere of this inner square.

CEU Pimentas Foto 1 Nelson Kon 520x346 Centrar el arte y la educación

CEU Pimentas Foto 23 Nelson Kon 520x346 Centrar el arte y la educación

The building is located in a plain site, which is a great advantage for accessibility – the whole ground floor is located in only one level. The Access for the underground and second floor are made through low inclination ramps, attending the national specific laws, completely incorporated to the spaces. The ramps assume leading role in most part of the inner flows organization, the stairs are only auxiliar structures for the circulation solution. The yellow seat, located in the middle of the central axis, is present since the initial conception phases as a continuity of the ground floor, in such a way that it can be freely accessed.

Since the building has an intensive public use, the choise of finishing materials focused in basic and easy maintenance solutions, such as apparent concrete floors, walls made of blocks with regular paiting and apparent structure in the central void. The central axis was the most explored space regarding the colors choice. A cromatic study was carefully made so that the linear space wouldn´t be monotone. The main ideia for this space is its constant transformation through color variation and alternation os open and closed roofings. This big axis is the mais space of the building – besides beeing used during classes intervals, it really works as a public square.

CEU Pimentas Masterplan 520x367 Centrar el arte y la educación

Center for Art and Education Pimentas Ground Floor + Underground Plans Subtitles 520x367 Centrar el arte y la educación

CEU Pimentas Roof Plan 520x367 Centrar el arte y la educación

CEU Pimentas Longitudinal Sections 520x367 Centrar el arte y la educación

CEU Pimentas Cross Sections 520x367 Centrar el arte y la educación

PinExt Centrar el arte y la educación

Posts Relacionados:

Una vez más, Richard Meier
Cadáver Exquisito
PROTOTIPOS DE LOCALES
PLOT 13
Desniveles en el bosque
Casa LG / M2G arquitectos

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /nfs/c09/h01/mnt/134343/domains/revistaplot.com/html/en/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273