Mansión/estudio – granero/casa

Monday 23 de April, 2012
PinExt Mansión/estudio   granero/casa

01 TWEA photo Beppe Giardino 520x520 Mansión/estudio   granero/casa

Como adelantamos en el post anterior, aquí les presentamos las otras dos obras de MARC en torno a las preexistencias. En este caso, la oficina tuvo la oportunidad de realizar una refuncionalización sobre una antigua mansión para poder albergar el estudio de Tosetto, Weigmann & Associates. Como podrán ver en las imágenes, se decidió respetar y realzar varios elementos prexistentes, como por ejemplo la escalera del acceso principal, a la vez que se utilizaron nuevos materiales, como el metal microperforado para poder introducir luz y vitalidad a espacios relegados del edificio. 

De acuerdo con MARC, “era importante respetar los espacios existentes y preservar su encanto, pero sin ser intimidados por su frío clasicismo. El proyecto busca discreción y neutralidad sin dejar de incorporar todos los nuevos elementos necesarios”. ¿Qué les parece, entonces, la biblioteca-pasarela suspendida en el corazón del edificio?

02 TWEA photo Beppe Giardino 520x779 Mansión/estudio   granero/casa

03 TWEA photo Beppe Giardino 520x779 Mansión/estudio   granero/casa

04 TWEA photo Beppe Giardino 520x779 Mansión/estudio   granero/casa

Nombre/ Tosetto, Weigmann & Associates 

Arquitectos/ MARC (Michele Bonino + Subhash Mukerjee)

Equipo de proyecto/ MARC (Michele Bonino + Subhash Mukerjee) + Lucia Baima, Cristina Cordeschi, Cinthya Luglio, Francesco Strocchio, Tommaso Rocca.

Ingeniería/ FRED

Ubicación/ Turín, Italia

Superficie/ 1800 m2

Cliente/ Tosetto, Weigmann e Associati

Año/ 2010-2011

Fotografía/ Beppe Giardino

05 TWEA photo Beppe Giardino 520x624 Mansión/estudio   granero/casa

06 TWEA photo Beppe Giardino 520x624 Mansión/estudio   granero/casa

07 TWEA photo Beppe Giardino 520x520 Mansión/estudio   granero/casa

08 TWEA photo Beppe Giardino 520x520 Mansión/estudio   granero/casa

09 TWEA photo Beppe Giardino 520x624 Mansión/estudio   granero/casa

10 TWEA photo Beppe Giardino 520x779 Mansión/estudio   granero/casa

11 TWEA photo Beppe Giardino 520x624 Mansión/estudio   granero/casa

MARC is commissioned to transform an elegant mansion from the beginning of the 20th century into an efficient contemporary office building. To do that it needs to perform radical and pragmatic interventions, optimizing the use of space. At the same time, it is necessary to respect the existing rooms and preserve their charm, but without being intimidated by their cold classicism. The project looks for discretion and neutrality while inserting all the many necessary new elements. Like the new staircase in perforated metal -the trigger of the typological change- that connects seven different levels illuminating them with a big skylight. Like the new library, made to grow, to which a whole new level, suspended in the heart of the building, is dedicated. This occupies the very core of the building: the new level is a mezzanine obtained with a very articulated walkway that runs all around the heart of the building, forming a complex grid, a rational labyrinth that maximizes the extension of the bookshelves. The walkway is always detached from the walls, and it has no handrail: it’s the books themselves that provide for safety.

12 TWEA Logo 520x520 Mansión/estudio   granero/casa

13 TWEA groundfloor 520x520 Mansión/estudio   granero/casa

14 TWEA firstfloor 520x520 Mansión/estudio   granero/casa

15 TWEA loft 520x520 Mansión/estudio   granero/casa

16 TWEA atticfloor 520x520 Mansión/estudio   granero/casa

17 TWEA section 520x395 Mansión/estudio   granero/casa

El último proyecto de MARC que presentamos, la casa Mathi, es donde la intervención fue más fuerte: solo basta ver el estado ruinoso en que se encontraba el edificio.Los arquitectos, según sus propias palabras, decidieron abordar todos los pedidos de sus comitentes sin intentar racionalizarlos demasiado en algo unitario: la idea de una apertura hacia el exterior desde el interior de la casa y el respeto hacia lo existente se interpretan literalmente, como podemos ver a través del gran playón amarillo que se extiende hacia ambos lados de la casa. Su ligero enterramiento permite lograr un piso más sin tener que cambiar el outline de lo existente.  También se construyo una pileta en el primer piso, mejorando la exposición al sol.

¡Imperdibles las fotos del antes y el después, y ni hablar de esa pileta! 

01 MATHI  previousconditions 520x346 Mansión/estudio   granero/casa

02 MATHI  previousconditions 520x346 Mansión/estudio   granero/casa

03 MATHI photo Beppe Giardino 520x621 Mansión/estudio   granero/casa

04 MATHI photo Beppe Giardino 520x628 Mansión/estudio   granero/casa

05 MATHI photo Beppe Giardino 520x260 Mansión/estudio   granero/casa

06 MATHI photo Beppe Giardino 520x621 Mansión/estudio   granero/casa

07 MATHI photo Beppe Giardino 520x624 Mansión/estudio   granero/casa

08 MATHI photo Beppe Giardino 520x624 Mansión/estudio   granero/casa

09 MATHI photo Beppe Giardino 520x770 Mansión/estudio   granero/casa

Nombre/ House in Mathi

Arquitectos/ MARC (Michele Bonino + Subhash Mukerjee)

Equipo de proyecto/ MARC (Michele Bonino + Subhash Mukerjee) + Lucia Baima, Mi-Jung Kim y Tommaso Rocca.

Ingeniería/ FRED

Ubicación/ Turín, Italia

Superficie de la construcción existente/ 95 m2

Superficie construida/ 260 m2

Superficie del bed&breakfast (en construcción)/ 190 m2

Año/ Primeras dos etapas: 2008-2012 – 3ª etapa en construcción

Fotografía/ Beppe Giardino

10 MATHI photo Beppe Giardino 520x520 Mansión/estudio   granero/casa

11 MATHI photo Beppe Giardino 520x260 Mansión/estudio   granero/casa

12 MATHI photo Beppe Giardino 520x266 Mansión/estudio   granero/casa

The client decides to leave his nice apartment downtown Torino to move his family to his hometown, restoring a big shed, little more than a roof in ruins, adjacent to the little house he restored with his wife in the years after their wedding. It is a long-time dream, for which he is eager to invest most of his resources. After interviewing several architects, he asks MARC to design a special house, irrational, for his whole life. MARC decides to accept this responsibility with the client’s same honesty and passion. The family’s desires and needs are met directly, without trying to rationalize them into a design too unitary: openness toward the exterior, energetic autonomy, a small swimming-pool, care for the previous home, to be connected to the new one without being modified. A micro world made of well-defined initial elements, continuously developed and rethought during the period -not a short one- of the construction, heterogeneous, but neutralized by coating them with an uniform and indifferent color RAL 7032. Also the close bond to the territory is interpreted literally: a shallow excavation crosses the house from one side to the other and defines the building’s relation to the ground, provoking an immediate visual and functional link between the interior and the landscape. This lower -yellow- footprint allows to fit an additional floor without changing the outline of the building. It also allows enough space to suspend the volume of the swimming-pool at the second floor, for a better exposure to the sun. During the construction period, the clients decide to extend to other building nearby the same additive approach the used for the house. They decide to restore also their professional studios, connecting them to the house through an old brick building. A year later they buy the house in front, to establish a small bed & breakfast, as well connected to the main house. A little village within the village begins to show… To be continued.

13 MATHI Logo 520x367 Mansión/estudio   granero/casa

14 MATHI masterplan step1 520x568 Mansión/estudio   granero/casa

15 MATHI masterplan step2 520x568 Mansión/estudio   granero/casa

16 MATHI masterplan step3 520x568 Mansión/estudio   granero/casa

17 MATHI masterplan step4 520x568 Mansión/estudio   granero/casa

18 MATHI groundfloor 520x746 Mansión/estudio   granero/casa

19 MATHI firstfloor 520x746 Mansión/estudio   granero/casa

20 MATHI secondfloor 520x746 Mansión/estudio   granero/casa

21 MATHI section 520x756 Mansión/estudio   granero/casa

PinExt Mansión/estudio   granero/casa

Posts Relacionados:

PLAZA BOSQUE / SUSUKA ARQUITECTOS
Usos mixots + Pasaje urbano
Ejes urbanos y materiales
Renovando aires
Diagonal en acción
CASA AG DE ESTUDIO AIRE

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /nfs/c09/h01/mnt/134343/domains/revistaplot.com/html/en/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273