Casa na Gateira

Viernes 22 de abril, 2016 por Julia D'Alotto
PinExt Casa na Gateira

P044 2280px Photo 06 520x346 Casa na GateiraP044 2280px Photo 07 520x346 Casa na Gateira

Todas las fotografías: Nelson Garrido

El estudio Camarim desarrolló una casa que se extiende a lo largo de la topografía de Serra da Estrela en Portugal permitiendo que cada espacio esté a un nivel diferente en relación al nivel de privacidad que se necesite.

La casa esta semi enterrada siguiendo las líneas del paisaje lo menos posible. Esto permite mayor contacto con el suelo para balancear la amplitud térmica durante el día y las diferentes estaciones. Además, el patio entre el estar y la habitación principal funciona como un dispositivo térmico pasivo que genera una corriente de aire ascendente que mejora la circulación de aire en la casa y su entorno.

P044 2280px Photo 04 520x346 Casa na Gateira   P044 2280px Photo 30 520x346 Casa na Gateira

Nombre del Proyecto/ Casa na Gateira

Arquitecto/ Estudio Camarim (Vasco Correira, Patrìcia Sousa)

Ubicación/ Gateira, Penela, Portugal

Superficie total/ 2143 m2

Superficie Construida / 403 m2

Año/ 2014

Colaboradores/ Tiago Garrido, Jonas Grinevicius, Christoph Schwander

P044 2280px Photo 09 520x780 Casa na Gateira

P044 2280px Photo 08 520x346 Casa na Gateira

P044 2280px Photo 29 520x346 Casa na Gateira

Gateira is a hamlet placed on a beautiful hill planted with vineyards, pines and olive trees with splendid views over the southern tip of Serra da Estrela, the highest point in mainland Portugal.

The clients – a British couple – wanted a second home to give them space, open air and silence, in contrast to their life in London. The first question: how to design on such a dramatic landscape, with an unusual balance between nature, agriculture and traditional architecture? Our strategy was to interfere as little as possible: one enters the house in the upper part of the plot, through a wall that evokes the region’s traditional slate buildings, and descends onto the house’s core – a social space split in 2 levels. From this space, the house’s volume breaks and extends along the topography in a subtle yet effective separation between social and intimate i.e. every space sits on a different level and has direct access to the outside. We may say that instead of a house in the landscape we thought of a house from the landscape, as though building a walk in the countryside.

P044 2280px Photo 03 520x462 Casa na Gateira

P044 2280px Photo 28 520x346 Casa na Gateira

Beyond the romantic notion of a well-grounded house, extensive contact with the ground gives enormous energy benefits: we use the earth’s endless thermal mass to balance air thermal amplitudes throughout the day and seasons. The patio between the living room and the master bedroom is also a passive thermal device: it creates a thermal differential between the swimming pool and the patio, which generates an ascending air flow across the house for cooling in spring and summer, and it allows intensive insulation of the most innermost point in the house in autumn and winter.

P044 2280px Photo 21 520x492 Casa na Gateira

 

P044 2280px Photo 14 520x346 Casa na Gateira P044 2280px Photo 15 520x260 Casa na Gateira   P044 2280px Photo 18 520x780 Casa na Gateira   P044 2280px Photo 12 520x270 Casa na Gateira P044 2280px Photo 11 520x346 Casa na Gateira

 

 

 

PinExt Casa na Gateira

Posts Relacionados:

Paneles pivotantes, protagonistas de la transparencia
Volver a vivir un clásico
Continuidad en el estudio
Lienzo de barro
Espacio como señal
Dos maestros de la arquitectura argentina juntos en el MARQ.
Suscribite a PLOT!