Cut & Fold House

Viernes 15 de junio, 2012 por admin
PinExt Cut & Fold House

01 CF1 520x749 Cut & Fold House

Esta antigua casa victoriana fue por el estudio ingles Ashton Porter. La intervención es  aguda y escapa lo convencional: a través de lo que ellos llaman un “cut & fold”, se extraen ciertas partes de la estructura original y se re ubican en otros sectores. Gracias a sutiles soluciones tecnológicas, es posible extraer parte del a fachada frontal y desarrollar un nuevo volumen flotante de acero que se separa de la mampostería por una fina lámina de vidrio. Así, se crea una nueva entrada de luz, pero por sobre todo se genera un contraputo entre la nueva fachada ‘flotante’ y lo existente.

El mismo recurso, utilizado en la fachada trasera, es más explícito: la nueva pieza blanca de la fachada sobresale por delante del vidrio de doble altura que unifica los dos volúmenes, enmarcando el jardín. Esta pieza a la vez sirve para proteger la nueva escalera que conecta con el jardín.

También resulta interesante que la transición de sutil a explícito entre las dos fachadas aplica también a la paleta de materiales: de acuerdo a los arquitectos, el frente trabaja con la mampostería y las molduras de piedra tradicionales, mientras que en el fondo se incorporan nuevos materiales tales como el vidrio estructural y el acero a la vista. ¡Definitivamente una intervención diferente!

Este proyecto ha sido exhibido en exposiciones tales como la Royal Academy Summer Exhibition 2001 o la RIBA “Architecture Open” Exhibition. Es el segundo proyecto que les presentamos del Ashton Porter.

02 CF2 520x749 Cut & Fold House

03 CF 520x749 Cut & Fold House

04 CF 520x749 Cut & Fold House

Nombre/ Cut & Fold House

Arquitectos/ Ashton Porter Architects

Ubicación/ Twickenham, Londres, Inglaterra

Año/ 2011

Fotografía/ Andy Stagg

06 C 520x749 Cut & Fold House

07 CF 520x749 Cut & Fold House

08 CF 520x749 Cut & Fold House

09 CF 520x749 Cut & Fold House

10 CF 520x749 Cut & Fold House

11 CF 520x399 Cut & Fold House

12 CF 520x398 Cut & Fold House

13 CF 520x749 Cut & Fold House

A side and rear addition and remodeling to a Victorian house in Twickenham.

An imprint of the existing front facade of the house is relocated within a floating stainless steel frame to the front of a new side addition. This floating facade is separated from both the new addition behind it as well as the existing house by a band of structural glass. This glass separation forms a horizontal glass gutter to the top of the façade as well as more vertical glass elements to both sides. In so doing the new elevation is both cut from the existing façade and remains separate from the new volume, floating somewhere between the two.

The new addition is characterised by this separation and glass connection to the existing building at both the front and to the rear. Whilst the new front facade is a subtle framing of a fragment of the existing building the condition to the rear façade is more explicit in its execution. The new rear façade folds over a 2 storey glazed void that separates the new volume from the existing house and it frames the internal view into the garden.

The double height glass void links the new side addition, a new lowered basement, a new study and the existing ground floor living space. Each folds into the glass volume and has framed views either into the glazed void, to another internal space or through it to the garden beyond.

In addition to the framing of the garden the new rear projecting elevation provides a canopy for an external steel stair which both connects the new living space to the garden, the rear hard terrace and the new basement kitchen.

The existing living space retains its rear elevation and door opening at first floor level. The original casement doors are removed and replaced by a frameless glass cantilever balustrade. The external brick wall is retained within the new internal glass void. This existing opening is dislocated above the glass void and becomes both a balcony looking down to a new kitchen and family space as well as a frame to view the garden through the new void.

A similar condition created by a new double glazed internal window from the study which looks both into the void and across to the new living space in the new side addition. The double glazed viewing frame provides acoustic separation for working in the midst of a programmatically mixed space for one of the clients who is a film cameraman.

14 CF 520x749 Cut & Fold House

15 CF 520x749 Cut & Fold House

Structure

There are 12 cantilevers within the project. Some are discreet and some are overt; the primary ones being to the front and rear elevation of the new side addition. The floating framed front elevation sits on a steel cantilever frame at first floor level and is restrained laterally by two 12mm rods at roof level. The cutting and repositioning from the existing building attempts to be subtle but unnerving; on closer inspection, what appears to be a traditional elevation is dislocated fragment held in a stainless picture frame which in turn floats within a glass enclosure. In contrast the rear elevation hangs form a hidden cantilevering steel beam of 600mm depth at roof level, but its dramatic relationship with the landscape is confident and pronounced.

Materials

The project materials follow a similar transition from front to rear. The new front elevation borrows the existing brick, stone mouldings and box sash windows of the main front façade and sets them in the framing of contemporary materials of steel and glass. To the rear the project has new palette of structural glass, eccentric framed glass and rendered exterior walls. The exterior materials which become enclosed by the glazed connection are retained as reminder of this transition and form backdrops for the hanging of contemporary art pieces.


16 CF 520x1256 Cut & Fold House

17 CF 520x483 Cut & Fold House

 

18 CF 520x660 Cut & Fold House

 

19 CF 520x108 Cut & Fold House

 

20 CF 520x247 Cut & Fold House

 

21 CF 520x735 Cut & Fold House

 

 

PinExt Cut & Fold House

Posts Relacionados:

Ductilidad estructural
Casa Larrán (Eduardo Larrán, 1967), por Federico Cairoli
Un collage viviente
Curucura
Unfinished ganó el León de Oro de la Bienal de Venecia 2016!
Casa Sociale Caltron
Suscribite a PLOT!