Estampa floral, escenario con historia

Jueves 14 de noviembre, 2013 por admin
PinExt Estampa floral, escenario con historia

001 Teatro Saint Nazaire 520x346 Estampa floral, escenario con historia

Fotografías por Patrick Miara. Cortesía de K-Architectures.

El Teatro Saint-Nazaire lleva consigo el peso y el devenir la historia. El proyecto de K-Architectures es un elemento clave para comprender pasado y presente de Saint-Nazaire, ciudad portuaria al oeste de Francia.

El teatro aprovecha los vestigios de una antigua estación de trenes que fue construida y tuvo su auge en el siglo XIX. Devenida en búnker durante la Segunda Guerra Mundial, sufrió cuantiosos daños en el conflicto y posteriormente fue abandonada. A partir de ese momento, el sitio se desarrolla como un área industrial que, en 1994 es reconstituido por un proyecto de trasformación de la ciudad (City-Port1).

En 2007, el estudio de Karine Herman y Jérôme Sigwalt lleva adelante una propuesta de teatro para el sitio. El proyecto se destaca por la elección de materiales, en este caso el mineral monolítico tomado del búnker. Asimismo, su forma deriva de los diseños utilitarios y regulares del entorno mientras se define por una fachada cuya estampa surge de la impresión de un patrón clásico floral inspirado en una seda del siglo XVII y establece un vínculo con la historia de la estación y la ciudad. Dicha estampa se repite y escala al edificio tanto en fachada como en el interior de la sala principal.

El acceso al edificio aprovecha los arcos de la antigua estación de tren. Este juego entre la historia y el presente de la ciudad y su arquitectura se replican en el interior donde, por ejemplo, el auditorio contraste la austeridad de los muros con butacas de terciopelo rojo que recuerdan la época dorada de los teatros.

002 Teatro Saint Nazaire 520x226 Estampa floral, escenario con historia

003 Teatro Saint Nazaire 520x463 Estampa floral, escenario con historia

Nombre/ Teatro Saint Nazaire

Arquitectos/ K-architectures, Karine Herman y Jérôme Sigwalt.

Jefe de proyecto/ Olivier Jonchère, Alexandre Plantady.

Consultores/ Changement à Vue (diseño teatro), Altia (acústica), Alto (fluidos), Khephren (estructura), Bougon (economista).

Superficie/ 3900 m2

Ubicación/ Saint Nazaire, Francia

Año/ 2007-2012

Fotografía/ Patrick Miara, Luc Boegly

004 Teatro Saint Nazaire 520x388 Estampa floral, escenario con historia

005 Teatro Saint Nazaire 520x346 Estampa floral, escenario con historia

The site on which the theatre is built has seen some glamorous times. In its days as a train station, it would welcome the rich socialites coming off the transatlantic liners (/1). Opened in 1867, ten years after the Paris-Saint-Nazaire line started running, the station is a variation on Hausmannian neo-classicism, in the style of the Parisian stations. During the Second World War, the Germans built a submarine base nearby. This giant bunker (/2) was targeted by the allies, and their bombing campaign was so devastating, it destroyed two thirds of the city (/3). The station sustained major damages and was abandoned. The area became confined to industrial activity, and it was only very recently that the City decided to redevelop it with the massive City-Port1 project. The theatre is a key part of this development. The site entrance is now framed by the remnants of the old station, two pavilions linked by an arcade (/4). These two sturdy sentinels frame a space once filled by the platforms and their glass and iron hall. This empty space is the main reminder of the site’s history and is now called the nave. As for the two pavilions, they constitute the frontispiece for this new cultural haven, while retaining their independence and integrity.

006 Teatro Saint Nazaire 520x780 Estampa floral, escenario con historia

007 Teatro Saint Nazaire 520x703 Estampa floral, escenario con historia

008 Teatro Saint Nazaire 520x520 Estampa floral, escenario con historia

A structure inspired by its surroundings

The theatre draws inspiration for its materials and style from its immediate surroundings. Its monolithic mineral bulk is borrowed from the giant bunker (/5) and its rough-hewed shape is borrowed from neighbouring utilitarian designs (/6). Concrete is conferred sovereign status as a material. It is smooth in parts, chiselled2 in others (/7). Here and there, it is adorned with a floral imprint pattern providing a classical link to the station and to romantic theatres. This imprint, inspired by a 17th century French silk textile motif, has been scaled to the size of the building – a simple ornamental feature transposed to the relief of the material itself. In places, this relief is so deep that it digs into the concrete walls, taking the shape of rosettes (/7). The cement facades are made using two types of procedure: “cast in place” for the smooth parts, and prefabricated for panels with imprints or perforated by decorative patterns. The largest of these panels, assembled using a crane, weigh up to five tons. The perforated façade patterns shine a soft light into a spacious environment with a ceiling height of 11.50 m. The theatre answers the requirements of a «national stage» which makes it a very high standard tool. The auditorium and stage make up the main concrete structure. The other annex spaces (the hall, the rehearsal room, the dressing room and the technical premises) are laid out, as if in storage, along its flanks. Their volumes stand out with their chestnut cladding, fitted to directly echo stacks of racking used by industrial sites.

009 Teatro Saint Nazaire 520x780 Estampa floral, escenario con historia

010 Teatro Saint Nazaire 520x480 Estampa floral, escenario con historia

Around the building / Access

Audiences enter the theatre via the old station arcades, as well as from the new car park built to the North.

Ticket office and administration pavilions

The pavilions have been restored, retaining marks from their history, including scars from bombing and the long period during which they were abandoned,

when their openings were walled up. Thus, their bays have been partially re-opened (/10). The eastern pavilion, furthest from the theatre, houses the administration. The western pavilion, formerly the buffet in the station, is home to the ticket office. This space is fitted with ten panels3 which formerly adorned the walls of the show room in the ocean liner France (1962-1979). They were removed when the transatlantic liner was reconverted into an cruise vessel. The pannels were bought by the city of Saint-Nazaire in an auction in Norway The Mayor of Saint-Nazaire then asked the architects to find a special place for them in “his” future theatre.

011 Teatro Saint Nazaire 520x478 Estampa floral, escenario con historia

012 Teatro Saint Nazaire2 520x557 Estampa floral, escenario con historia

Entrance hall and foyer

Once past the arcades (/11), the audience enters into the interior courtyard then, on the left, crosses the entrance hall which gives onto the main staircases leading to the auditorium. The space is designed as a neutral entity, providing a fluid transition between exterior and interior. With its minimal design, it slips discreetly in between the theatre and the station frontispiece (/12). Its roof terrace, accessible during opening hours, extends as a footbridge to the second pavilion – a possible future connection. It spans the Place des Frères Pereire and may be used as a frame for outdoor elements of a set. Approaching the auditorium, the hall becomes a foyer and takes on the stature of a monument, under the nave. The provisions for bringing a set into this area means that short responses to shows in the main auditorium can be performed here. Inductive loops have been planned for people with impaired hearing.

013 Teatro Saint Nazaire 520x342 Estampa floral, escenario con historia

Auditorium

The design invites complicity between the raw expression of the stage and the luxurious red velvet world of the classical theatre auditorium. The room seats 826. The stalls by themselves provide seating for an audience of 550, including 110 raked retractable seats which give place to an orchestra pit. A balcony which stretches around the auditorium on both sides provides 350 extra seats. The design thus places the audience at the heart of the auditorium. Experience has shown that the audience has more of a feeling of being in the show when laid out in this configuration, and their focus is more intense. This auditorium is sober and solid, as if hewn from the stone in a quarry. The thick and generous textile on the seats is the only concessions to comfort. This contrasting juxtaposition has been sought to create a quasi dramaturgical connection between spectators and auditorium during the minutes before the show.

014 Teatro Saint Nazaire 520x365 Estampa floral, escenario con historia

016 Teatro Saint Nazaire 520x693 Estampa floral, escenario con historia

Stage and backstage

In the auditorium, a 3 m deep and 16.7 m wide proscenium arch extends into an orchestra pit which provides space for an extra two rows of seats (/15). Six seats for persons with reduced mobility are spread over three levels, with inductive loops for audience members with impaired hearing. There are also three platforms for lighting equipment, a closed lighting box, and a possible area for a lighting box between the audience and the side galleries. Under the entirely “removable” floor there is a space 3m deep. A grid is used for moving scenery, machinery, lighting, or sound equipment. Above, there are three platforms which serve as rigs: The first is 10m high, for lighting, the second 13m for machinery, the third, 16m for loading counter-weights.

017 Teatro Saint Nazaire 520x780 Estampa floral, escenario con historia

Rehearsal room

The rehearsal room provides artists with the space needed in any creative process. The room provides wonderful flexibility: resident artists can prepare their shows in real conditions. At the same time, a show can be performed in the main auditorium, thus ensuring continuity in programming. The rehearsal and devising space is specially designed for ideas, research and creative work. This room also has space to set up scenery to test lighting states on it, as well as on actors. The floor is laid on a double ledger board, for dancing. Lighting equipment is attached to a platform which runs right around the playing space.

018 Teatro Saint Nazaire implantación 520x381 Estampa floral, escenario con historia

Technical premises

The technical premises are spread around the delivery area on the northern extremity of the site and provide direct access to backstage, the workshops and the devising centre. The technical area is dressed in resistant wood, while in the public space, light and luminous concrete alternates with engraved patterns. The technical gallery, which is decorated, is the waiting space for artists. This is also where the building’s utilities can be accessed (electric cables, rain water piping, etc.)

 

019 Teatro Saint Nazaire planta techos 520x321 Estampa floral, escenario con historia

020 Teatro Saint Nazaire planta baja 520x823 Estampa floral, escenario con historia

021 Teatro Saint Nazaire planta superior 520x819 Estampa floral, escenario con historia

022 Teatro Saint Nazaire sección AA 520x145 Estampa floral, escenario con historia

023 Teatro Saint Nazaire detalle 520x787 Estampa floral, escenario con historia

024 Teatro Saint Nazaire corte perspect. 520x173 Estampa floral, escenario con historia

PinExt Estampa floral, escenario con historia

Posts Relacionados:

Jean Prouvé 1901-1984: Belleza Fabricada / IvorypressArt
Total Makeover House B / Bogdan Van Broeck
Recursos materiales que realzan la ciudad
LIGA Interludios 11
Editorial PLOT 19
Editorial PLOT 34
Suscribite a PLOT!